Jogosítvány cseréje Svájcban

A külföldön szerzett gépjárművezetői engedéllyel 12 hónapig lehet vezetni Svájcban. A 12 hónap eltelte után kötelező az idegen jogosítványt svájcira cserélni. (Führerausweis)

Mi kell a jogosítvány cseréhez?

Ha minden papírunk megvan, akkor vagy a Strassenverkehrsamton vagy pedig az Einwohnerkontrolle/Gemeinde leadhatjuk a papírunkat. Gemeindéba 20 Fr a papírok ellenőrzése.

A szemvizsgálatot a legtöbb optikusnál  is meg tudjuk csináltatni, melynek díja 10-15 Fr között mozog. Érdemes előzetesen az optikusnál érdeklődni, mert ezt a vizsgálatot nem mindenki végzi el.  A szemvizsgálat lelete 2 évig érvényes.

Ha lejárt a külföldi/magyar jogosítványom, akkor is ki tudom cseréltetni? Zürich Kantonban  az érvényességi idő lejárata után 1 évig még ki tudjuk cseréltetni a jogosítványt svájcira.  Aargauban viszont csak érvényes jogosítványt lehet cseréltetni. Ezt mindenki ellenőrizze, abban a kantonban ahol lakik.

Az egészségügyi kérdéseknél, ha valamilyen egészségügyi problémára igennel válaszoltunk, akkor csatolni kell a megfelelô orvosi leleteket. Ha ezek hiányoznak a kérvény beadásakor, a közlekedési hatóság hiánypótlásra szólíthatja fel a kérvényezôt. A zürichi hatóság mellékeli az orvosok listáját, akiktôl elfogadja a szakvéleményeket. A szakvélemények értékelése további költségeket generálhat, amelyet a közlekedési hatóság utólag kiszámláz.

 

 

“Jogosítvány cseréje Svájcban” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Kedves Gabriella!
    Azt szeretném kérdezni hogy a magyar jogosítványt svájcból hová küldik itt magyarországon?
    Már megkaptam a svájcit csak tudni szeretném hogy hol van most a magyar jogsim.
    Előre is köszönöm, Varga Ervin.

    1. Jó napot,
      A jogosítványt visszaküldik Magyarországra a kiállító szervnek. Üdvözlettel Kiss Gabriella

  2. Kedves Gabriella.
    Azt szeretném megtudni , hogy ha 3 éve életvitelszerűen svájcba élek b-s engedéllyel.
    És csak mostanra lett magyar jogsim , akkor elvileg már nem is vezethetek vele és be sem tudom cserélni svájcira?
    (Fribourg Kanton)
    Válaszát előre is köszönöm!

    1. Jó napot, sajnos nem. Mert ha B engedéllyel rendelkezik, akkor Svájcban kell vizsgáznia. Kivétel , ha legalább 12 hhónapra elhagyja Svájcot. Üdvözlettel Kiss Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.